Salam Alaikum

BismillÃh HirRohmaanir Rohimm

Kata Hikmah AM

~~~... aku BERANI kerana BENAR, lalu aku tidak GENTAR. aku bukan JEBAT, dan aku bukanlah juga TUAH. tetapi, aku adalah hamba doif yang bergelar KHALIFAH di muka bumi ALLAH ...~~~


biar orang hina diri kita tapi jangan kita hina diri sendiri, biar orang lukakan hati kita, jangan kita sesekali melukai diri sendiri, kita berhak atas diri kita sesungguhnya air mata itu adalah penyampai perasaan dan luahan jiwa..

yA AllAh, ApAbIlA ENGKAU mEmAnggIlkU, AmbIlAh AkU dAlAm kEAdAAn KhUsnUl KhOtImAh dAn sEmpAtkAnlAh AkU mEngUcApkAn kAlImAt "LA ILAHA ILLALLAH"

Ahli Jemaah

Network Blogger

Demi Masa

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Penyayang

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Segala hakcipta milik Allah S.W.T. Jika difikirkan perlu copy dan sebar, silakan. Tak perlu minta izin.

There’s No Copyright In Islam

Saturday, May 26, 2012

(Widget) Opick - Rapuh

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...


Untuk post kali ini, AM akan berkongsi mengenai widget untuk blogspot...


Memandangkan ada yang singgah dan bertanyakan judul lagu yang AM letak..


Jadi jawapanya ialah lagu Rapuh dendangan Opick...

Lirik Rapuh – Opick

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan


Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMuBaiklah... Bagi sesiapa yang hendak letak lagu ni di blog, boleh ikut step di bawah..


1) Design dan klik pada Layout. Bila dah keluar Layout blog, klik pada Add A Gadget


Photobucket


2) Selepas klik Add A Gadget, akan keluar 1 tab baru. Pilih HTML/javascript


Photobucket


3) Bila dah klik, Anda boleh isikan Title yang anda mahu... Kalau AM, AM letak tajuk lagu Rapuh - Opick... Kemudian paste code di dibawah


<center><a href="http://fullmusik.co.cc" target="_blank"><img src="http://fullmusik.org/guci.gif" border="0" /><br ><img src="http://fullmusik.org/music.gif" border="0" /><br /><embed src="http://www.fullmusik.org/iza/nsd/1/Opick_-_Rapuh.swf" autostart=true loop=true width=0 height=0 align="CENTER"></embed><br />Gratisan Musik</a></center>Photobucket


4) Klik save dan siap... Anda boleh drag atau tarik dimana saja anda mahu widget tersebut... Kalau AM, AM letak bawah sekali...


Semoga lagu ini dapat memberi keinsafan pada jiwa hamba... InsyaAllah...

Friday, May 18, 2012

Derma Darah Amalan Mulia

Allah Pictures, Images and Photos


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...


Bertemu lagi kita dalam rungan ilmu... Hari ni AM nak kongsi sikit mengenai amalan menderma darah... Umumnya semua tahu mengenai derma darah... Mungkin juga semua tahu pendapat ulama mengenai derma darah...


Jadi, mari kita lihat serba sedikit apa kata ulama mengenai amalan menderma darah...1) Syeikh Dr. Yusuf Al-Qardhawi:


Beliau melihat menderma darah ini merupakan satu cara bersedekah yg cukup utama. Ini disebabkan disamping memberi, keperluan darah dikala kritikal membantu pesakit dan dapat menyelamatkan nyawa.


مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم بَعْدَ ذَٰلِكَ فِي الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ


Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya. Dan demi sesungguhnya, telah datang kepada mereka Rasul-rasul kami dengan membawa keterangan yang cukup terang; kemudian, sesungguhnya kebanyakan dari mereka sesudah itu, sungguh-sungguh menjadi orang-orang yang melampaui batas (melakukan kerosakan) di muka bumi.  (QS. AL-Maidah: 32)
Siapa yang membebaskan seorang muslim dari bebannya di dunia, maka Allah akan membebaskannya dari bebannya di hari kiamat. (HR Bukhari dan Muslim)
2) Syeikh Husamuddin bin Musa 'Ufanah:


Ulama' yg berasal dari Palestin ini melihat menderma darah itu sangat penting hingga sampai ke tahap fardu kifayah. Namun, beliau menolak konsep menjual beli darah (dan juga organ)


3) Syaikh Zaid Bin Muhammad Al-Madkholi:


Beliau berpandangan selagi mana ia tidak menimbulkan kemudharatan pada diri si penderma, ia bukan perkara yang dilarang, malah mendapat pahala.


فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ, وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ


“Barangsiapa yang beramal dengan sebiji debu kebaikan maka dia akan melihatnya, dan barangsiapa yang beramal dengan sebiji debu kejelekan maka dia akan melihatnya” (QS. Az Zalzalah: 7-8)


Namun, beliau menentang sebarang penjualan darah dan meletakkan hukum haram dalam penggunaan duit yg diperoleh dala urusan jual beli darah.


Itu merupakan kata-kata dari 3 ulama... 1 masalah yang sering menjadi tanda tanya mengenai derma darah ialah ketika bulan ramadhan atau berpuasa... Adakah batal puasa kita jika kita menderma darah ketika puasa? Oleh itu AM lanjutkan mengenai hukum menderma darah ketika berpuasa dibawah.


blood donation Pictures, Images and Photos
1. Darah keluar dari tubuh ; samada untuk berbekam, ambil darah pesakit, menderma darah, tercedera, darah dari hidung, tangan dan lain-lain.


Hukumnya : Tidak batal puasa kerana yang membatalkan adalah yang masuk ke tubuh melalui saluran terbuka hingga ke perut dan bukannya ‘yang keluar' dari tubuh. (As-Siyam Muhdathatuhu wa hawadithuhu, Dr Muhd ‘Uqlah, hlm 215). Manakala pandangan pembatalan puasa dengan berbekam yang berdalil hadith riwayat Abu Daud dan Ibn Majah dengan sanad sohih menurut Imam An-Nawawi, ia telah dipinda (nasakh) dengan hadith dari Ibn Abbas yang menyebut Nabi SAW berbekam dalam keadaan baginda berpuasa. (Riwayat Al-Bukari, 3/43) kerana hadith dari Ibn Abbas ini berlaku tatkala Haji Wida' dan terkemudian dari hadith yang menyebut batal kerana bekam. (Tasysir al-Fiqh, Qaradawi, hlm 90). Malah ini juga padangan majority mazhab kecuali Hanbali. ( Bidayatul Mujtahid, 1/247)

2. Suntikan ke dalam tubuh melalui tangan, kaki selain rongga terbuka yang asal:

Hukumnya : Terdapat dua jenis : samada untuk berubat atau untuk menguatkan. Jika ia digunakan untuk mengurangkan demam, bius, 'pain killer' dan apa jua tujuan asas perubatan, ia disepakati tidak membatalkan puasa (Al-Qaradawi, hlm 100 ; ‘Uqlah , hlm 226). Demikian juga hukumnya suntikan kalsium dan sebagainya untuk kekuatan badan demi perubatan.

Berkenaan suntikan makanan, air seperti glukos dan sepertinya untuk tujuan perubatan; para ulama sekali lagi berbeza pandangan : Pandangan majoriti adalah : Tidak membatalkan puasa kerana ia tidak masuk ke dalam tubuh melalui rongga terbuka dan ia tidak mengenyangkan serta tidak bercanggah dengan hikmah puasa. Ia adalah fatwa oleh Syeikh Dr Yusof Al-Qaradawi, Syeikh Md Bakhit, Syeikh Abd Rahman Taj, Syeikh Ahmad As-Syurbashi, Keputusan Lajnah Fatwa Azhar tahun 1948 (Taysir Al-Fiqh As-Siyam, hlm 100; Fatawa Syar'iyyah, hlm 268 ; Yasalunaka, 5/53 dll ).

Bagaimanapun, suntikan jenis makanan ini membatalkan puasa terutama jika dilakukan secara sengaja untuk melarikan diri dari ujian keletihan lapar dahaga puasa.

blood01 Pictures, Images and Photos


berdasarkan penerangan diatas, majoriti dari kalangan ulama menyatakan ianya tidak membatalkan puasa. Jadi, ramai yang sepakat menyatakan hukum asal menderma darah adalah harus namun, mereka juga menyatakan bahawa menderma darah di bulan puasa adalah makruh kerana ia boleh menyebabkan tubuh menjadi lemah, walaubagaimana pun, derma pada malamnya tidak mengapa.

Photobucket

AM sendiri merupakan penderma tegar... hohoho

Pertama kali AM derma darah pada 22 September 2008... Masa tu ada program derma darah di tempat belajar... Oleh itu AM selalu ikuti program derma darah yang diadakan di tempat belajar. Namun bermula dari 18 ogos 2010, AM mula menderma setiap 3 bulan. Tarikh akhir derma AM pada 8 Mei 2012. Ini bermakna tarikh berikutnya AM bercadang untuk pergi ialah pada 2.Ogos.2012... :)

Oh ye, akhir sekali perlu diingat... Menderma darah tidak menjadikan seseorang itu mahram... Mengikut perbincangan ulama', sesetengah daripada mereka bersepakat berkenaan konsep mahram itu jatuh pada 3 perkara SAHAJA; nasab (keturunan), mushaharah (pernikahan) dan radhaah (penyusuan)... Maka pandangan yang mengatakan si penerima darah bertukar menjadi mahram kepada yang menderma ditolak sama sekali. Ringkasan syarahan mengapa tidak disamakan derma darah dan penyusuan ibu adalah disebabkan darah dianggap sebagai medium pengantara di dalam sistem badan manusia (nutrient, oksigen dan lain-lain); berlainan dengan susu ibu yang menjadi darah daging kepada si peminumnya... Wallahu A'lam...

Khutbah Jumaat 18 Mei 2012: “Guru Mukmin Pemangkin Generasi Bertaqwa”Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,


Saya berpesan kepada diri saya dan sidang Muslimin sekalian, supaya kita sentiasa mempertingkatkan keimanan dan ketaqwaan kepada Allah SWT dalam erti kata yang sebenarnya, iaitu dengan melaksanakan segala suruhan Allah dan Rasul-Nya, dan meninggalkan segala bentuk tegahan dan larangannya. Semoga kita memperolehi kejayaan hidup di dunia dan juga di akhirat. Sesungguhnya, hanya orang-orang bertaqwa sahaja yang akan mendapat perlindungan Allah SWT semasa di Padang Mahsyar kelak.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Khutbah hari ini adalah bersesuaian dengan tajuk “Guru Mukmin Pemangkin Generasi Bertaqwa”.

Kehidupan umat Islam pada masa kini, dipenuhi dengan berbagai bentuk cabaran memerlukan usaha yang bersungguh-sungguh setiap anggota masyarakat dalam mendidik generasi muda. Pendidikan bermula dalam buaian hingga ke liang lahad. Ketika masih kecil ibu bapalah yang bertanggung jawab memberi pendidikan di rumah dan tugas tersebut dimantapkan oleh guru-guru sebaik sahaja kanak kanak tersebut menjejakkan kaki ke sekolah. Dahulu!; tugas mendidik anak-anak ini merupakan tugas yang amat besar dan penting serta memerlukan kemahiran yang sesuai dengan perkembangan mereka.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Jika kita membuat perbandingan dengan zaman dahulu, tugas mendidik anak-anak merupakan tanggungjawab ibubapa dan mereka dibantu oleh masyarakat sekitarnya. Peranan masyarakat pada masa itu sangat penting kerana mereka saling bantu-membantu antara satu dengan yang lain. Namun, hakikat yang berlaku pada masa kini amat berbeza. Penglibatan ibu bapa dan masyarakat semakin berkurangan dalam mendidik anak-anak. Malah, tugas yang penting ini ini kelihatannya hampir diserahkan sepenuhnya kepada guru-guru di sekolah. Kesibukan sebahagian ibu bapa mencari rezeki menyebabkan ada di antara mereka seolah-olah menyerahkan sepenuhnya pendidikan anak anak mereka kepada pihak sekolah.

Keadaan ini menjadikan tugas guru menjadi semakin penting kepada pembangunan diri anak-anak kita. Bermula daripada seawal jam 7.00 pagi sehinggalah 7.00 petang, yang mana anak-anak kita akan bersama dengan guru-guru mereka melakukan berbagai aktiviti di sekolah. Kajian terbaru yang dijalankan oleh Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Bahagian Pendidikan Islam di Kementerian Pelajaran Malaysia pada tahun 2012 menunjukkan bahawa pengaruh guru-guru pendidikan Islam lebih kuat berbanding dengan pengaruh ibu bapa dalam aspek penghayatan akhlak pelajar-pelajar.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Tugas guru dalam Islam adalah amat penting dan tidak boleh dipisahkan dengan tugas sebagai seorang pendakwah. Terdapat berbagai istilah yang dikaitkan dengan pendidik di dalam Islam yang dibincangkan oleh pakar-pakar pendidikan dalam Islam. Istilah ”muallim””Muddaris””muaddib”, ”mursyid” dan ”murabbi” yang kesemuanya itu merujuk kepada peranan dan penglibatan guru terhadap usaha-usaha membentuk para pelajar. Istilah-istilah tersebut bukan sahaja sekadar guru sebagai penyampai ilmu tetapi guru-guru yang cemerlang akan memberikan sepenuh kasih sayang kepada anak-anak murid mereka sebagaimana mereka menyayangi anak mereka sendiri.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Kehidupan umat Islam di dunia yang serba moden ini telah menyebabkan umat Islam semakin tercabar dengan pelbagai aspek kehidupan. Aspek akidah yang menjadi teras pegangan umat Islam juga terancam dengan wujudnya berbagai fahaman yang menyeleweng daripada ajaran Islam sebenar. Oleh itu, pendidikan merupakan kaedah yang terbaik dalam membendung masalah yang dihadapi oleh masyarakat pada masa kini. Pendidikan dalam Islam bertujuan untuk membangunkan manusia menjadi insan yang beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Pendidikan yang sempurna akan terhasil jika manusia yang dididik mempunyai akhlak yang terpuji dan patuh kepada segala perintah Allah SWT. Ini memerlukan kepada satu sistem pendidikan berlandaskan kepada akidah Islamiah.

Dalam pelaksanaan pendidikan di sekolah, peranan semua guru adalah amat penting. Guru-guru yang mempunyai kesungguhan dan mempunyai keimanan tinggi akan dapat mendidik generasi Islam yang menghayati ajaran Islam yang sebenar.

Firman Allah SWT dalam surah al-An’am ayat 102:

“Yang demikian itu ialah Allah Tuhan kamu, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia yang menciptakan tiap-tiap sesuatu, maka beribadahlah kamu kepada-Nya. Dan (ingatlah) bahawa Dialah yang memelihara segala sesuatu”.

Maka, matlamat untuk melahirkan generasi bertakwa adalah satu tugas utama yang perlu dilaksanakan oleh setiap pendidik. Tugas guru adalah penting kepada anak-anak kita kerana mereka bukan sahaja memberikan ilmu pengetahuan, tetapi yang lebih utama mendidik dan membentuk akhlak mereka. Ketaqwaan kepada Allah serta akhlak yang baik adalah perkara yang penting untuk menjamin kehidupan manusia di dunia dan akhirat dan inilah yang akan menjadi pertimbangan ketika di akhirat sebagaimana sabda Rasulallah s.a.w.:

“Ada pun yang paling berat timbangan diatas neraca timbangan pada hari kiamat ialah taqwa kepada Allah SWT dan akhlak yang baik”.
(Riwayat Abu Daud dan At-Tirmidzi)

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Di zaman globalisasi ini, dunia pendidikan semakin mencabar. Anakanak kita mudah terdedah dengan berbagai bentuk cabaran yang datang daripada berbagai arah. Penyalahangunaan teknologi maklumat, laman sosial, masalah ponteng, buli, zina, arak dan dadah telah mula berleluasa dikalangan pelajar sekolah. Budaya hiburan yang melampau pada masa ini juga dilihat menjadi satu ancaman besar kepada generasi muda. Budaya hiburan negatif yang dipromosikan melalui media cetak dan elektronik terkini telah mencapai ke tahap yang membimbangkan. Labakan filem-filem dan berita-berita yang bercanggah dengan Islam telah menguasai minda masyarakat hari ini. Oleh itu, dakwah yang berterusan bagi mencegah, mengawal serta penguatkuasaan undang undang perlu dilaksanakan dengan bersungguh-sungguh.

Tugas guru di sekolah tidak akan berjaya jika ibubapa dan masyarakat tidak membantu mereka semasa di luar sekolah. Tugas dakwah ini perlu dilaksanakan dengan penuh hikmah dan bijaksana agar matlamat dakwah yang dicita-citakan akan tercapai.

Sehubungan itu, dalam mencapai tujuan mendidik generasi muda, kita hendaklah lebih bijaksana dalam menyampaikan kebaikan kepada mereka. Konsep pendidikan yang bersepadu sebagaimana yang dinyatakan di atas boleh dilaksanakan dengan kerjasama daripada semua pihak seperti berikut:

Pertama : Ibubapa hendaklah memberikan kasih sayang dan sokongan kepada semua aktiviti pendidikan yang dirancang oleh pihak sekolah. Mereka perlu membantu mengukuhkan pengajaran pendidikan Islam di rumah dan memantau amalan fardu `ain anak-anak mereka.

Kedua : Masyarakat juga perlu memberikan sokongan dan dorongan kepada aktiviti di sekolah seperti mengadakan gotong royong, program sempena hari kebesaran Islam seperti forum, ceramah dan kursus bersama-sama dengan pihak sekolah.

Ketiga : Institusi agama yang berhampiran seperti masjid dan surau perlu memberikan ruang kepada pihak sekolah untuk mengadakan aktiviti dakwah.

Keempat : Pihak berkuasa hendaklah membantu guru-guru dan sekolah dalam memantau aktiviti-aktiviti yang negatif berlaku diluar sekolah.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Sebagai rumusannya, dengan berkat kesabaran dan kesungguhan guru-guru, maka ramai ahli masyarakat kini telah berjaya dalam bidang kerjaya hidup mereka seperti menjadi ulama, pendidik, pensyarah, guru, doktor, jurutera, usahawan, peguam dan petani yang berjaya. Malah, dalam membicarakan tugas guru yang mulia ini, sebagai ahli masyarakat yang mahu melihat generasi muda menjadi generasi yang bertaqwa, kita perlu memberikan segala sokongan kepada guru-guru yang berkhidmat mendidik anak-anak kita. Jika guru telah banyak berkorban masa, tenaga, wang ringgit mereka kepada anak-anak didiknya, maka kita perlu bersama-sama mendokong usaha murni mereka. Semoga anak-anak yang mereka dididik ini akan menjadi generasi yang bertakwa dan seterusnya menjadi manusia memberikan sumbangan yang amat bermakna kepada agama dan ummah. Harapan kita agar anak-anak yang dididik guru-guru ini akan menjadi manusia yang sentiasa taat dan patuh kepada Allah SWT.

“Wahai orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka yang bahan-bahan bakarannya ialah manusia dan batu (berhala). Neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya). Mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkannya kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan”.


Teks Lengkap Boleh dimuat turun DISINI

Wednesday, May 16, 2012

Halusnya jarum Yahudi/Nasrani

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...


Pertamanya, AM memohon maaf atas kelewatan meng"update" blog ni. AM tahu ramai yang ternanti-nanti uptade terkini (perasan seketika)...


Bukan tak ingat pada blog. Bukan tidak mahu istiqomah. Cuma ada beberapa halangan dan kekangan dengan masa dan urusan pelajaran termasuk yang peribadi. Jangan marah ye, senyum. Kalau anda senyum ianya akan berjangkit, bila semua orang senyum dunia tiada penyakit. Cewahhh...


senyum sikit... ha... kan comel...

Baiklah, selain itu, kelewatan juga disebabkan AM kena cek balik post-post sebelum ini. Mana la tahu kot-kot nanti ada pulak double post.. Tapikan, kalau double post pon tak mengapakan? boleh kita imbas kembali ala-ala back to the future.. Disamping menguatkan daya ingatan kita... 

Jadi, topik pada kali ini, AM nak persembahkan serba sedikit mengenai jarum halus puak-puak yahudi dan nasrani dalam menyebarkan ajaran sesat. Mengapa AM kata ajaran sesat? Telah terang lagi bersuluh bahawa kitab-kitab mereka telah diubah. Mengenai post ini, mungkin ramai yang dah tahu. Mungkin juga ada yang tak tahu. Jadi mana-mana yang ada terbaca tuh, kita refresh balik. Yang mana belum tahu, berwaspada la yep.

Baiklah, siapa kat sini peminat blog atau ada blog sendiri? cuba angkat tangan sikit nak tengok berapa ramai...

student raising hand Pictures, Images and Photosstudent raising hand Pictures, Images and Photosstudent raising hand Pictures, Images and Photosstudent raising hand Pictures, Images and Photosstudent raising hand Pictures, Images and Photos

wah, ramai... hehe

Ok, berbalik pada topik asal, AM akan ringkaskan. Baiklah, pada yang ada blog tu, anda pasti tahu mengenai blogspot betul? Macam blog AM ni kira dibawah blogspot juga. www.mahabbahislamiyah.blogspot.com..

Baiklah, disini halusnya jarum mereka.. Cuba anda taip semula dan di blogspot, jangan tulis huruf "s", ianya akan menjadi blogpot. apa akan keluar?

Photobucket

Hah, tu la hasilnya. Ia akan membawa anda kepada gospalsongs.com. Tahu gospel? kitab kaum nasrani yang banyak menerangkan mengenai Jesus of Nazareth. Siapa tak kenal kan? Nabi Allah Isa A.S. 

Oleh itu, AM nak ingatkan kawan-kawan semua, andaikata ada yang cuba buka blog AM, atau blogspot kawan-kawan yang lain. Seandainya keluar page tu, jangan pulak sangka AM atau kawan-kawan lain ni penyebar ajaran dari kitab Injil palsu. Andainya kitab Injil asli ada sekalipun, kita tetap berpegang pada kitab Al-Quran.Jadi kepada rakan-rakan diluar sana, berhati-hatilah. Jangan biarkan diri anda diselubungi dosa... Ngehehe...

Di kesempatan ini juga, AM ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru-guru samada yang pernah mendidik AM mahupun tidak.

Setinggi-tinggi penghargaan juga kepada guru tidak langsung AM yakni Umi (Normawati Bt. Ahmad) dan ayah (Che Omar B. Ahmad). Maaf andainya banyak menyusahkan kalian...

Tidak lupa juga, penghargaan paling tinggi kepada Rasul junjungan Mulia, Rasulullah S.A.W sebagai guru yang paling agung.. Disamping kita mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru, janganlah lupa mengucapkan kata-kata pujian serta berselawat keatas nabi, sebagai bukti kecintaan dan terima kasih atas segala jasa Baginda..


Sehingga bertemu lagi di lain hari dan waktu...

Jaga Diri...
Jaga Iman...
Jaga Solat...

Ingat Allah...
Ingat Rasul...
Ingat Jasa Ibubapa...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...