Salam Alaikum

BismillÃh HirRohmaanir Rohimm

Kata Hikmah AM

~~~... aku BERANI kerana BENAR, lalu aku tidak GENTAR. aku bukan JEBAT, dan aku bukanlah juga TUAH. tetapi, aku adalah hamba doif yang bergelar KHALIFAH di muka bumi ALLAH ...~~~


biar orang hina diri kita tapi jangan kita hina diri sendiri, biar orang lukakan hati kita, jangan kita sesekali melukai diri sendiri, kita berhak atas diri kita sesungguhnya air mata itu adalah penyampai perasaan dan luahan jiwa..

yA AllAh, ApAbIlA ENGKAU mEmAnggIlkU, AmbIlAh AkU dAlAm kEAdAAn KhUsnUl KhOtImAh dAn sEmpAtkAnlAh AkU mEngUcApkAn kAlImAt "LA ILAHA ILLALLAH"

Ahli Jemaah

Network Blogger

Demi Masa

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Penyayang

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Segala hakcipta milik Allah S.W.T. Jika difikirkan perlu copy dan sebar, silakan. Tak perlu minta izin.

There’s No Copyright In Islam

Tuesday, January 18, 2011

Aftenoon Nap Dan Produktiviti

Tanpa pembuktian sains, anjuran Rasulullah saw dalam kehidupan ini penuh dengan hikmah yang kadangkala kita tahu dan kadangkala tidak kita ketahui. Bacalah kisah tidur sebentar di tengahari yang merupakan salah satu anjuran Rasulullah saw.

Tidur pada waktu tengahari yang dikenali sebagai qailulah, seringkali dilakukan oleh Nabi s.a.w. Di dalam kitab Misykatul Masabih telah disebutkan:
"Tidur sekejap di waktu tengahari (qailulah) bukanlah suatu perbuatan yang keji, kerana Rasulullah s.a.w. pernah melakukannya."

Waktu tengahari merupakan masa yang paling sesuai untuk tidur seketika kerana sistem badan manusia bersedia untuk memanfaatkan fasa tidur pada waktu itu. Fasa ini disebutkan sebagai a midafternoon quiescent phase atau a secondary sleep gate.

Diantara tokoh-tokoh yang menggalakkan tidur tengahari ialah Dr. William A. Anthony (Ph.D.) dan Camille W. Anthony, pengarang buku The Art of Napping at Work. David F. Dinges dan Roger J. Broughton di dalam buku mereka Sleep and Alertness: Chronobiological, Behavioural and Medical Aspects of Napping juga bersetuju dengan pendapat ini.

Kajian menunjukkan mereka yang secara rutin tidur 30 minit di waktu tengahari mempunyai risiko menghidap sakit jantung 30% lebih rendah berbanding mereka yang lain.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...