Salam Alaikum

BismillÃh HirRohmaanir Rohimm

Kata Hikmah AM

~~~... aku BERANI kerana BENAR, lalu aku tidak GENTAR. aku bukan JEBAT, dan aku bukanlah juga TUAH. tetapi, aku adalah hamba doif yang bergelar KHALIFAH di muka bumi ALLAH ...~~~


biar orang hina diri kita tapi jangan kita hina diri sendiri, biar orang lukakan hati kita, jangan kita sesekali melukai diri sendiri, kita berhak atas diri kita sesungguhnya air mata itu adalah penyampai perasaan dan luahan jiwa..

yA AllAh, ApAbIlA ENGKAU mEmAnggIlkU, AmbIlAh AkU dAlAm kEAdAAn KhUsnUl KhOtImAh dAn sEmpAtkAnlAh AkU mEngUcApkAn kAlImAt "LA ILAHA ILLALLAH"

Ahli Jemaah

Network Blogger

Demi Masa

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Penyayang

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Segala hakcipta milik Allah S.W.T. Jika difikirkan perlu copy dan sebar, silakan. Tak perlu minta izin.

There’s No Copyright In Islam

Monday, January 3, 2011

Gembira Menurut Pandangan Islam


Bergembira atau busyra adalah bersifat maknawi dan rohani. Ia adalah sifat atau tabiat semula jadi. Ertinya ditahan tidak boleh, disuruh pun tidak boleh. Sampai masa, bila berhadapan dengan sesuatu yang menyenangkan atau menghiburkan, dengan sendirinya hati berbunga atau terhibur atau terasa gembira. Oleh itu rasa gembira bukan boleh dibuatbuat. Kalau dibuat-buat nampak sumbang, nampak tidak real dan tidak semula jadi. Rasa gembira itu walaupun sifat batiniah, ia datang dari dalam diri iaitu bermula dari jiwa atau hati kita.

Namun tandanya nampak di muka atau kesannya lahir di muka atau dengan kata-kata yang lain, gembira yang di dalam hati itu nampak ceria di muka. Hendak cuba ditutup-tutup, ia lahir juga di muka. Apa yang lahir di muka itu, tanda senang yang ada di dalam hati manusia atau gembira yang ada di jiwa manusia. Begitulah juga rasa susah yang bersifat maknawi dan rohani itu. Ia adalah sifat atau tabiat semula jadi. Ia akan ternyata di muka. Hendak cuba-cuba ditutup, amat payah sekali kecuali orang yang sangat kuat imannya dengan Allah Taala. Gembira dan dukacitanya boleh disembunyikan atau boleh ditutup hingga tidak berkesan di muka.

Orang tidak tahu, apakah dia gembira atau dukacita, kerana dia kelihatan seorang yang tenang sahaja. Ini adalah manusia yang luar biasa. Bagi orang yang emosional, nafsunya belum terdidik, rasa gembira dan dukacita itu nampak sangat terserlah di muka. Bahkan gembiranya hingga terlonjak-lonjak dan bersorak-sorak, terpekik-pekik dan bertepuk-tepuk tangan. Begitu juga kalau dukacita. Nampak pula di raut mukanya, seperti termenung, muram, diam, tidak mahu bercakap, atau mulut akan mengomelngomel dan bercakap meluahkan rasa hati yang tidak senang itu sehingga didengar dan diketahui oleh orang keliling-kelalang.SEBAB-SEBAB GEMBIRA

Kita sudah katakan, gembira adalah tabiat semula jadi. Ia tidak boleh dibuat-buat. Ia akan datang bilamana sesuatu yang menggembirakan kita terjadi. Sebab-sebab gembira itu banyak. Di antaranya seperti yang kita sebutkan di bawah ini:

1. Mendapat sesuatu yang menyenangkan kita, yang kita tidak duga, seperti orang hadiahkan kita duit, naik pangkat dan sebagainya.

2. Mendapat sesuatu yang memang kita hajatkan seperti ingin lulus di dalam peperiksaan, tiba-tiba lulus. Meminta kerja, tiba-tiba dapat. Ingin naik pangkat, tiba-tiba naik pangkat.

3. Mendapat atau pulangnya orang yang kita cintai seperti kepulangan anak kita dari luar negeri, pulangnya isteri kita setelah balik dari kampung dan sebagainya.

4. Bertemu atau kedatangan orang yang kita hormati dan cintai seperti ibu bapa kita, pemimpin yang kita hormati dan sayangi dan lain-lain.

5. Mendengar musuh peribadi kita atau musuh perjuangan kita mendapat kesusahan dan lain-lain.

6. Dapat mengalahkan musuh peribadi atau musuh perjuangan, atau musuh tertawan, ataupun lawan jadi kawan.

7. Kesalahan atau kesilapan kita diberi maaf oleh ibu bapa, guru, kawan kita dan lain-lain.

8. Terlepas daripada hukuman mahkamah atau bala bencana yang kita fikir selama ini mungkin kita tidak terlepas daripada hukuman itu atau daripada bala itu.

9. Kita terasa disayangi oleh orang yang kita hormati atau cintai atau disayangi oleh pengikut kita atau orang ramai.

10. Habisnya hukuman yang kita jalani di dalam tempoh sekiansekian lama.

11. Orang membayar hutang kita yang sudah lama tidak dibayar. Bahkan kita sudah melupakannya.

12. Dapat membayar hutang kepada orang yang selama ini sangat membelenggu diri dan menyusahkan kita. Lebih-lebih lagi orang yang punya hutang selalu sahaja memintanya.

13. Orang bayarkan hutang kita. Atau orang itu halalkan sahaja tanpa kita membayarnya. Terasa lega dan lapang hati kita dibuatnya.

14. Terlepas daripada kesusahan hidup atau sembuh dari sakit yang selama ini kita alami bertahun-tahun lamanya.

15. Mendapat semula barang yang hilang yang sangat berharga kepada kita atau bertemu semula dengan keluarga kita yang selama ini sudah lama terputus dan terpisah.

16. Dapat mengerjakan ibadah pada masanya.

17. Dapat menolong orang yang mendapat kesusahan seperti menolong orang yang miskin, membayarkan hutang orang, mendamaikan dua orang atau dua kumpulan yang bermusuhan. Inilah di antara kegembiraan yang biasa berlaku di dalam kehidupan. Mungkin kalau kita hendak senaraikan lebih banyak lagi dari itu.


CARA MELAHIRKAN KEGEMBIRAANKebanyakan orang melahirkan kegembiraan hingga terkeluar batas syariat atau hingga lupakan Allah yang Maha Kuasa dan yang memberi nikmat. Contohnya terlonjak-lonjak kesukaan, menari-nari kegembiraan, bercerita-cerita dan menunjuk-nunjuk kesukaan itu berlebih-lebihan kepada orang hingga orang terasa meluat dan benci. Ada yang bertepuk-tepuk tangan melahirkan kegembiraannya atau lebih parah lagi hingga membuat majlismajlis maksiat, menjadi sombong kepada orang dengan kegembiraan itu atau menunjuk-nunjuk hingga menjadi riyak dan megah yang sangat dilarang oleh Allah Taala kerana ia boleh mencacatkan hati orang atau persaudaraan. Islam memberi petunjuk kepada kita bagaimana ingin melahirkan rasa kegembiraan. Di antara cara-caranya ialah seperti berikut:

1. Terasa ia adalah nikmat dan pemberian Allah serta berasa malu kepada-Nya.

2. Sujud syukur.

3. Membuat kenduri menjamu fakir miskin sebagai tanda bersyukur kepada Allah di atas kegembiraan yang diberi.

4. Berpuasa sunat atau membaca Al Quran dan lain-lain.

5. Bersedekah dan menolong orang yang susah kerana mengenang jasa Allah yang telah memberi kegembiraan kepada kita.

6. Menambah lagi amal ibadah dan membuat kebaikan.

7. Bertambah lagi merendah diri kepada Allah dan sesama manusia.
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...