Salam Alaikum

BismillÃh HirRohmaanir Rohimm

Kata Hikmah AM

~~~... aku BERANI kerana BENAR, lalu aku tidak GENTAR. aku bukan JEBAT, dan aku bukanlah juga TUAH. tetapi, aku adalah hamba doif yang bergelar KHALIFAH di muka bumi ALLAH ...~~~


biar orang hina diri kita tapi jangan kita hina diri sendiri, biar orang lukakan hati kita, jangan kita sesekali melukai diri sendiri, kita berhak atas diri kita sesungguhnya air mata itu adalah penyampai perasaan dan luahan jiwa..

yA AllAh, ApAbIlA ENGKAU mEmAnggIlkU, AmbIlAh AkU dAlAm kEAdAAn KhUsnUl KhOtImAh dAn sEmpAtkAnlAh AkU mEngUcApkAn kAlImAt "LA ILAHA ILLALLAH"

Ahli Jemaah

Network Blogger

Demi Masa

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Dan Penyayang

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Segala hakcipta milik Allah S.W.T. Jika difikirkan perlu copy dan sebar, silakan. Tak perlu minta izin.

There’s No Copyright In Islam

Tuesday, July 27, 2010

Siapakah dia mukallaf


Siapakah dia mukallaf yang dituntut memeluk agama Islam
dan beramal dengan syari'atnya ?

Mukallaf ialah orang yang baligh lagi berakal yang telah sampai dakwah Islam kepadanya. Seseorang lelaki itu dikira baligh jika berlaku ke atasnya salah satu daripada dua perkara :

i. Keluar mani.
ii. Cukup umur lima belas tahun mengikut hitungan bulan Islam.

Bagi perempuan pula jika terjadi ke atasnya salah satu daripada tiga perkara iaitu :

i. Keluar mani.
ii. Keluar darah haid
iii. Cukup umur lima belas tahun mengikut bulan Islam.

Bagi mereka yang mati sebelum baligh tidak dikira sebagai mukallaf. Begitu juga orang yang gila sebelum baligh dan berterusan dalam keadaan tersebut (gila) sehingga mati. Manakala orang yang baligh tetapi tidak sampai kepadanya Usul Dakwah Islam (berita tentang penyaksian bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah) juga tidak dikira sebagai mukallaf.

Firman Allah ta’ala:

"
وَمَا كُنَّا مُعَذِّبِيْنَ حَتَّى نَبْعَثَ رَسُولاً "


Maksudnya : “ Tidaklah kami (Allah) mengazab melainkan selepas utuskan rasul ” (Surah al-Isra’ : Ayat 15 ).
Dan Rasulullah bersabda:
"
رُفِعَ الْقَلَمُ عَنْ ثَلاَثٍ عَنِ النَّائِمِ حَتَّى يَسْتَيْقِظََََ وَعَنِِ ِالصَّبِِيِّ حَتىَّ يَحْتَلِمَ وَعَنِ الْمَجْنُون ِحَتىَّ يَعْقِلَ "

Maksudnya: “ Tiga golongan diangkat qalam (tidak dikira sebagai mukallaf) bagi mereka yang tidur sehinggalah terjaga dari tidurnya, bagi kanak-kanak sehinggalah baligh dan orang yang gila sehinggalah dia berakal ”.( Diriwayatkan oleh Imam Ahmad.)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...